[url=http://artemis1.blogger.ba/]Deda jurio babu sekirom, a ujak ubio rodu, branila se ka coek…[/url]

(Tekst ispod je djelo ucenika sestog razreda skole na Cetinju, ocjenjen je nedovoljnom ocjenom. Navodno su sporni sastav, kao i ocjena, dosli u ruke misnistarstva za obrazovanje Crne Gore. Pismeni rad je neobicna slika protekle jeseni na Cetinju u ocima savremenog djecaka, ucenika sestog razreda osnovne skole, usput, licno sam fasciniran Slavenovim pismenim radom.)

Pocela je jesen u nasem gradu. Umrlo je vise ljudi. Kao i u svakoj jeseni, meni ih je zao, ali Zivku Orlandiju bas i nije. On cesto kaze da tako mora i treba. A kad mu je brata  majka gadjala medju rogove nije tako mislijo.
Domacice spremaju zimnicu. Ja sam srecan. Grad je pun lisca a tata kaze da bi smecari trebali da idu u kurac jer ovo je vec treca jesen kako nista ne rade. Odove jeseni nam strasno faljiva struje u kucu, pa mama kaze za elektrodistributere to su jedna govna, a nije tako mislila na tom nacinu kad nam je kuca bila puna struje.
Ove jeseni i ja sam kao i mnogi drugi smo se zaljubili u istu curu. To je mala od pasenoga – Vera. Ja je zovem Vjera jer me stid da se odvajam od drustva. I ove jesni ptice su posle ka jugu. Rode vrapci i slavuji su ostali. Meni ih je zao jer su one male i nezasticene, pa bi ih mnogi mangupi mogli ubiti namrtvo. Djed kaze da su oni pticiji proleterijat, a nije tako mislijo kada nam se roda posrala na ficu, pa je tata jurio do Spadijerskog vrha. Djed je tada slomio nogu, a tu rodu je ubio ujak Vlado dva dana poslije golijama rukama.
On kaze da se branila ka coek. Meni je bilo zao a zao mi je i djeda koji je slomio nogu. Ali mi je zalije rodu jer je djed ziv a roda ne, a mislim da bi rodi bilo milije da je ujak Vlado slomio nogu, a da je ona ubila djeda pod Spadijerski vrh. Mada bi meni bilo mrznije. Ja isto mislim da bi najbolje da se ujak Vlado posra djedu na ficu i da ga je djed ubio sjekirom, ka sto je htio babu jedan put, a da se roda ne mjesa. To je radi toga sto me ujak Vlado (rak ga izijo) slepio u glavu kad sam prnuo pred direktorom Oboda pa ga je bilo stid od mene. Otkad je ubio rodu jos mi je mrzniji.
Brat od tetke mi Vojo, je ka svake jeseni kupio petarde kod Paljevica u Donje Polje. Oni nemaju para za ljeb pa prodaju petarde. Meni ih je zao. Baba kaze da su dobri ljudi, a nije tako mislila kad su joj zapalili garazu dje je djed i njegovi penzioneri igrali fircik u pare. Jesen mi je jos draga radi strika Velja sto dolazi sa broda. On je bogat covje i dosta je zgodan. Svaki put s broda dovede novu strinu, pa ode na brod. Poslije ih mi tesko izbacimo iz kuce. Nedjo kaze da te zene siljemo kod njega jer mu ih je zao da se svadje s majkom po vas dan. A nije tako mislio kad mu na kocku u Pecinu posle tri plate pa je ijo u nasu kusu. Neznam sta bi jos pisa o jeseni. Jos sam da je volim i njeni plodovi nama djeci daju vitamine da bi smo postali jaki.
Radencevic Slaven, VI-3

 

Objavljeno 17.12.2007.

soe
this is a blog of emptytalker soe.his mission is to seek out a new answeres to old deep thaughts. to explain strange sentences & lyrics.to boldly write what no man wrote before

1 komentar

Komentariši