[b] NAZIV POSTA JE UJEDNO I LINK BLOGA SA KOJEG JE UZET[/b]
20.01.2008.

Kit Plavetni

Koliko vas ovaj japanski lov na kitove tangira? Prosle godine me tangirao vise, nego ove, moram priznati, mada sam jednom ove godine bio na demonstracijama pred japanskim konzulatom. Taman isao da nesto kupim, pa sam morao proci pored konzulata, kad tamo se okupilo nekoliko stotina ljudi i vicu "kitarenje je ubistvo" (whaling = kitarenje op. ulicar, sto kad moze bootylishis biti rijec u Engleskom, moze i kitarenje u Bosanskom). Glavni aktivisti protiv lova na kitove, kitarenja, su smjesteni u Melbourneu, barem njihov aktivni dio. Zovu se Sea Shepherd, ili ti na naski, Morski Chobani. Znam da je to igra na Bibliju, ali na nasem prijevod je choban. Choban tjera ovcice lako lane diridiridane, ili u ovom slucaju kitove plavetne. I tako ti ja sa chobanima vicem kitarenje je ubistvo i dole kitari, koji su svi redom Japanci, a ima i Norvezana, samo su oni daleko.

Na drugoj strani kitarske ograde, stoje Japanski kitari. Oni su "naucnici", koji, kada zavrse sa svojim naucnim istrazivanjem, stave svoje naucne radove na rostilj. Jedan kolega s posla bio u Japanu, pa kada se vratio kaze da je jeo kitovinu. Provala je sto je on zeleni u picku materinu. Nema kola, ide pjeske, ili na biciklu do posla, fura se na sve sto vole mladi i zeleni, pa i kada su nam dosli ovi neki ekolozi, da kupimo drvece, koje ce nase automobile napraviti carbon neutral, on je sav ponosan njima rekao kako je on carbon negativan (proizvede vise oksigena, nego karbon dioksida). Nisam mogao, a da ga ne pitam pred njima, kakvog je ukusa kitovina, na sta je on rekao "bas bezveze", sto su nasi ekolozi propratili sa "jeboteonajkotenapravistokojednadabilstoko". Poslije smo svi otisli na fish and chips, sto je OK, jer su kitovi sisari.

E, a znate li sto to Japanci istrazuju? Koliko je godina imao kit kada su ga kitari harpunirali. Tita mi i Jovanke. Kaze, ubiju kita, pa mu onda izvade, necete mi vjerovati, ali fakat je tako, vosak iz uha, pa po kolicini voska skontaju da li je drug kit, ili drugarica kit (sta je mislili ste da cu napisati nesto drugo, jel') umrla stara, ili ne. Ja kontam da za to istrazivanje mora postojati manje opasan nacin, barem za kitove. Uh, petak, a tako mi se ne radi...

Objavljeno 17.01.2008.

Preporucio/la ledomat

postovi su uglavnom uzimani sa drugih blogova. naziv posta je ujedno i link bloga sa kojeg je uzet

jel` treba objasniti sto ovi linkovi stoje ovdje? :)

linkove po vama dobrih blogova i postova saljite na ovaj mail
esad80@gmail.com


BROJAC NECEGA
137563

Powered by Blogger.ba