[b] NAZIV POSTA JE UJEDNO I LINK BLOGA SA KOJEG JE UZET[/b]
28.12.2007.

2007

Trazeci stare hitove na youtub-u naletim na spotove koji su jugoslovenski muzicari izvodili na yutelovom koncertu za mir 1991. Pitaju Sarajevo da pokaze kako se pjeva za mir, da pokazu kako kuca srce Sarajeva. I pokazase Bosanci ko zna po koji put sta su oni zeljeli tada. Ali poslije dvije godine prestade srce kucati i pjesma Sarajeva se zamjeni pjesmom borbe i opstanka.

I ne mogu da se ne upitam kako je toj Jugoslaviji uspjelo da nam izbrise istoriju do njenog nastanka, kako nam je uspjela isprati mozgove ( ili vecina koja je i platila u ovom ratu) idejom Jugoslavije i boze kako smo je samo voljeli i neki i dan danas za njom placu i tvrde da nisu mogli sretniji biti.

Onda potrazih i hitove djetinjstva u kojima se Tito provlaci kroz svaku pjesmu pa cak i onu gdje smo samo mama tata ja i  razmisljam kako danas ljudi mogu reci da su manje slobodni nego tada sto su bili.

Povezem da to ima sa prioritetima, nego cijeni slobodu rijeci preko punog stomaka a nekom nije dovoljan ni sit stomak sve dok ne nabavi najnovije model jedne stvari ili druge na trzistu.

Interesantna je ovo perioda nase istorije a i moje generacije koja ce se odlicno sjecati obadva sistema ali nadati mi se vise cjeniti ovaj danasnji i reci svojim roditeljima da nisu smjeli razmisljati a ipak je to jedan od prioriteta jednog zdravog sistema i drustva. Vratih se u mislima na rijeci moje Ruskinje i njeno zacudenje mom djetinjstvu kao Titova pionirka.

Ratovi su se ponavljali zato sto su nam brisali istoriju i sto nikada nije naucena i procitana. Ratovi su se ponavljali sto nam nisu dali razmisljati i slobodno govoriti.

Ja se danas osjecam toliko sretna sto sam docekala da moja zemlja ima demokratiju, sloboda govora i slobodu razmisljanja. Ne smeta mi ni nicije misljenje, svako ima pravo da ga ima i tako pusti i mene da i ja imam svoje. Komplikovano jeste, nauceni smo da nas vode i nije lako uze uzeti u svoje ruke, ali doce vrijeme i za to, dode uvijek kada straha nema ni ogranicavanja.


..........zivi sretna u slobodi Marsal Tito nek te vodi..............................................

Dosta smo bili vodeni, dobivanjem svoje drzave je i vodenje prestalo. Sada treba uciti kako sam sebe voditi a tako ce i drustvo postajati zdravije i funcionalnije. A znam da zemlje koje nisu imale ratove a imaju iste probleme kao mi. Nisu nauceni da uzmu odgovornost u svoje ruke vec su nauceni da ih vode. Trazi to generacije i generacije mladih i neopterecenih ljudi.

 

Objavljeno 22.12.2007.

 

Preporucio/la tratincica

postovi su uglavnom uzimani sa drugih blogova. naziv posta je ujedno i link bloga sa kojeg je uzet

jel` treba objasniti sto ovi linkovi stoje ovdje? :)

linkove po vama dobrih blogova i postova saljite na ovaj mail
esad80@gmail.com


BROJAC NECEGA
149978

Powered by Blogger.ba